Składniki na pulpeciki:
0.5kg mięsa
mielonego
1 jajko
pęczek koperku
1 marchew
1 kostka rosołowa
sól, pieprz,
papryka w proszku
trochę mąki
sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka śmietany
mały pęczek świeżego koperku
sól, pieprz,
1.
mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami,
2.
uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i
wrzucić do wrzącej wody,
3.
wrzucić kostkę rosołową, marchewkę pokrojoną w kostkę, gotować 25 minut,
4.
masło roztopić w garnku, dodać mąkę, mieszać, żeby nie było grudek. Zalać
rosołem, który pozostał z gotowania pulpetów , dodać śmietanę i dosypać drobno pokrojony koperek, w razie konieczności doprawić do smaku.
świetny obiad:)
OdpowiedzUsuń