pulpeciki z sosem śmietankowo-koperkowym





Składniki na pulpeciki:
    0.5kg mięsa mielonego
    1 jajko
    pęczek koperku
    1 marchew
    1 kostka rosołowa
    sól, pieprz, papryka w proszku
   trochę  mąki


sos:
    2 łyżki masła
   2 łyżki  mąki
   szklanka  śmietany
    mały pęczek świeżego koperku
    sól, pieprz,


1.    mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami,
2.    uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i wrzucić do wrzącej wody,
3.    wrzucić kostkę rosołową,  marchewkę pokrojoną w kostkę,  gotować 25 minut,
4.    masło roztopić w garnku,  dodać mąkę, mieszać, żeby nie było grudek. Zalać rosołem, który pozostał z gotowania pulpetów , dodać  śmietanę i dosypać  drobno pokrojony koperek,  w razie konieczności doprawić do smaku.


1 komentarz: