pyszna szybka szarlotka z jabłkami prażonymi ze słoika



ciasto (na blachę 26x38):
330 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:
 słoik prażonych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier (według uznania)
łyżka bułki tartej

kruszonka:
100 g margaryny
100 g cukru
200 g mąki pszennej

  1. ciasto zagnieść, 2/3 wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec 10 minut w 150 stopniach,
  2. jabłka wymieszać z cynamonem, cukrem i bułką tartą, wyłożyć na podpieczony spód,
  3. resztę ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć na jabłka, zagnieść składniki na kruszonkę i posypać na ciasto,
  4. piec 45 minut w 180 stopniach, posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: