składniki na ciasto:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
masa:
2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżka
żelatyna deserowa
puszka brzoskwiń
ponadto na ozdoby:
barwniki: różowy i czerwony
kuleczki srebrne
masa marcepanowa
opłatki kolorowe - listki
masa:
2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżka
żelatyna deserowa
puszka brzoskwiń
ponadto na ozdoby:
barwniki: różowy i czerwony
kuleczki srebrne
masa marcepanowa
opłatki kolorowe - listki
1.
Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w
wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
do wyrośnięcia,
2.
Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.
Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i
na koniec masę z żółtek,
4. Piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej masłem 40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. Ciasto ostudzić i przekroić na 3 części, odkroić trochę wierzch do ozdoby boków, rozdrobnić tak, aby powstały okruszki,
6. blaty nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki, brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,
7. ubić jedną kremówkę z częścią śnieżki (śmietana nie zważy się ) i dodać trochę żelatyny deserowej (bezpośrednio do śmietany), dobrze ubić,
8. wyłożyć na brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat, tort wstawić na noc do lodówki,
9. do masy marcepanowej dodać barwnik czerwony i uformować róże, wstawić do lodówki,
10. ubić drugą kremówkę ze śnieżką i żelatyną, posmarować boki tortu i docisnąć okruszki,
11. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu tortu.
jedyny kawałeczek, co się uchował do zdjęcia :)
jedyny kawałeczek, co się uchował do zdjęcia :)
Przepiękny ;)
OdpowiedzUsuńpiękny tort:)
OdpowiedzUsuńpiękne różyczki piękny tort
OdpowiedzUsuń