Składniki (na 5-6 blach pierniczków w zależności od grubości, można zrobić z połowy porcji):
1 kg mąki pszennej
6 żółtek
3 białka
1 i 1/3 szklanki
cukru
3 łyżki kakao
200 ml śmietany
3 łyżeczki sody
przyprawę do
pierników
1 kostka masła
1 słoik miodu (400 g)
lukier:
lukier:
białko
cukier puder
kilka kropel olejku pomarańczowego
barwniki
kolorowe
cukier puder
kilka kropel olejku pomarańczowego
barwniki
kolorowe
1.
w dużej misce wymieszać kakao z mąką, odstawić.
2.
miód
zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści i
wystygnie.
3.
w śmietanie rozpuścić sodę, odstawić aż śmietana
zwiększy swą objętość
4.
białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać,
dodawać żółtka.
5.
ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie
wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
6.
odstawić na 24 godziny,
7.
ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość ok
3 cm i wykrawać pierniczki,
8.
wykładać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia,
9.
piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C,
udekorować według uznania,
10. lukier: do białka wsypać cukier puder, mieszać widelcem mieszać do rozpuszczenia cukru, dodawać cukier puder aż lukier będzie gęsty, dodać kilka kropel olejku pomarańczowego,
11. w celu uzyskania koloru dodać barwniki :)
10. lukier: do białka wsypać cukier puder, mieszać widelcem mieszać do rozpuszczenia cukru, dodawać cukier puder aż lukier będzie gęsty, dodać kilka kropel olejku pomarańczowego,
11. w celu uzyskania koloru dodać barwniki :)
Jak Ty to robisz, że masz ciągle coś nowego? Nie nadążam. Dziś ugotowałam Twoje pierożki z kaszą. Objadała się cała rodzinka, więc zjawiłam się zdać Ci relacją, a tu niespodzianka, fantastyczne pierniczki
OdpowiedzUsuńpo prostu uwielbiam gotować :) a pierniczki to świetna zabawa dla całej rodziny pozdrawiam :)
UsuńŚliczne pierniczki- można je powiesić na choinkę?
OdpowiedzUsuńpewnie że można :) przekłuć grubą igłą i zawiesić na nitce :)
UsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńMadziu,jakie piękne pierniczki. Ja dopiero będę piekła takie choinkowe. A powiedz mi Te Twoje są miękkie po kilku dniach?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
tak są miękkie, po upieczeniu trzeba je włożyć do szczelnego pudełka z kromką chleba
UsuńJakie urocze te pierniczki! : )
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowane, aż chce się piec!
pyszne pierniczki :)
OdpowiedzUsuń