bułeczki drożdżowe z jagodami i z kruszonką, jagodzianki z kruszonką

przepis dostałam od mojej babci, która od lat robi przepyszne bułeczki z jagodami




1 kg mąki
8 dag świeżych drożdży
2 jajka i 2 żółtka
20 dag cukru
cukier waniliowy
5 dag masła
2 szklanki mleka
szczypta soli


nadzienie:
1 kg jagód
5 dag cukru
cukier waniliowy

kruszonka:
mąka, masło, cukier

jajko

  1. przygotować rozczyn: drożdże, szklanka mleka, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, zostawić do wyrośnięcia,
  2. w jednej misce rozmieszać widelcem jajka, w drugiej misce połączyć ciepłe mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, sól (mieszać aż cukier się rozpuści w mleku),
  3. do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, dodać mleko, roztrzepane jajka, wyrabiać 25 minut,
  4. ciasto nie może być zbyt gęste, więc w razie konieczności należy dodać mleka (może być zimne),
  5. odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości),
  6. jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, nie ugniatać,
  7. ciasto podzielić na trzy części, wziąć pierwszą podzielić na porcje,
  8. każdą porcję uformować w ręku, nałożyć jagody, zlepić końce, ułożyć na blasze zlepieniem do dołu,
  9. posmarować rozmąconym jajkiem,
  10. zrobić kruszonkę z masła, mąki i cukru, posypać bułeczki, piec 30 minut w 180 stopniach.

9 komentarzy:

  1. Te babcine przepisy są najlepsze:)
    To ja biorę jedną i spadam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi ochoty na takie bułeczki.. świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne bułeczki miodzik

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne bułeczki miodzio

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne bułeczki miodzio

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie ciasto mi rośnie, mam nadzieję, że nic nie pomyliłam i wyjdzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. powiedzcie mi czy masło to masło normalne takie czy margaryna do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło normalne :) w ostateczności może być też margaryna

      Usuń