przepis dostałam od mojej babci, która od lat robi przepyszne bułeczki z jagodami
1 kg mąki
8 dag świeżych drożdży
2 jajka i 2 żółtka
20 dag cukru
cukier waniliowy
5 dag masła
2 szklanki mleka
szczypta soli
nadzienie:
1 kg jagód
5 dag cukru
cukier waniliowy
kruszonka:
mąka, masło, cukier
jajko
1 kg mąki
8 dag świeżych drożdży
2 jajka i 2 żółtka
20 dag cukru
cukier waniliowy
5 dag masła
2 szklanki mleka
szczypta soli
nadzienie:
1 kg jagód
5 dag cukru
cukier waniliowy
kruszonka:
mąka, masło, cukier
jajko
- przygotować rozczyn: drożdże, szklanka mleka, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, zostawić do wyrośnięcia,
- w jednej misce rozmieszać widelcem jajka, w drugiej misce połączyć ciepłe mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, sól (mieszać aż cukier się rozpuści w mleku),
- do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, dodać mleko, roztrzepane jajka, wyrabiać 25 minut,
- ciasto nie może być zbyt gęste, więc w razie konieczności należy dodać mleka (może być zimne),
- odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości),
- jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, nie ugniatać,
- ciasto podzielić na trzy części, wziąć pierwszą podzielić na porcje,
- każdą porcję uformować w ręku, nałożyć jagody, zlepić końce, ułożyć na blasze zlepieniem do dołu,
- posmarować rozmąconym jajkiem,
- zrobić kruszonkę z masła, mąki i cukru, posypać bułeczki, piec 30 minut w 180 stopniach.
Te babcine przepisy są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńTo ja biorę jedną i spadam:))
narobiłaś mi ochoty na takie bułeczki.. świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńTo nic tylko piec :)
Usuńpyszne bułeczki miodzik
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki miodzio
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki miodzio
OdpowiedzUsuńwłaśnie ciasto mi rośnie, mam nadzieję, że nic nie pomyliłam i wyjdzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńpowiedzcie mi czy masło to masło normalne takie czy margaryna do pieczenia?
OdpowiedzUsuńmasło normalne :) w ostateczności może być też margaryna
Usuń