ciasto na rogaliki:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
dżem brzoskwiniowy
- do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
- ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), ułożyc na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem,
- piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
U mnie dzisiaj też rogale! :) Twoje prezentują się naprawdę pysznie, a że dżem brzoskwiniowy uwielbiam, więc na pewno przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj pysznosci :) Uwielbiam rogaliki :)
OdpowiedzUsuń