rogaliki z dżemem brzoskwiniowym


ciasto na rogaliki:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany

dżem brzoskwiniowy


  1. do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
  2. ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), ułożyc na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem,
  3. piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. U mnie dzisiaj też rogale! :) Twoje prezentują się naprawdę pysznie, a że dżem brzoskwiniowy uwielbiam, więc na pewno przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pysznosci :) Uwielbiam rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń