rogaliki drożdżowe "topione"






składniki:
0,5 kg mąki pszennej
200 g rozpuszczonego i ostudzonego  masła
20 g cukru
25 g drożdży
1/4 szklanki mleka
120 g jogurtu naturalnego
2 jajka

marmolada
cukier puder

1. do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut,
2. dodajemy pozostałe składniki zagniatamy,
3. ciasto wkładamy do szczelnego woreczka, zamykamy  i wkładamy na 25 minut do zimnej wody,
4. ciasto dzilimy na 4 części, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkatów,
5. na trójkąty nakładamy marmoladę i zwijamy w rogaliki,
6. pieczemy 20 min. w 180 stopniach,
7. ciepłe rogaliki posypujemy cukrem pudrem
                      SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz