kruche ciasteczka pomarańczowe z marcepanem


200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel aromatu pomarańczowego
2 żółtka
180 g masła


50 g masy marcepanowej
dżem brzoskwiniowy
polewa: 
pół mlecznej czekolady
łyżka śmietany 
do ozdoby: posypki, pisaki w żelu

  1. mąkę, kakao, żółtka, migdały, cukier, aromat, masło i sól, zagnieść,uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki,
  2.  ciasto rozwałkować, wycinać za pomocą foremek ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
  3. piec 12-15 minut w tem. 160 stopni,
  4.  ciasteczka wystudzić,
  5. w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę,
  6.  na wystudzone ciasteczka nałożyć dżem, masę marcepanową, ciasteczka zanurzyć w masie czekoladowej, ozdobić.
 

4 komentarze: