200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel aromatu pomarańczowego
2 żółtka
180 g masła
50 g masy marcepanowej
dżem brzoskwiniowy
2 łyżki kakao
150 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel aromatu pomarańczowego
2 żółtka
180 g masła
50 g masy marcepanowej
dżem brzoskwiniowy
polewa:
pół mlecznej czekolady
łyżka śmietany
do ozdoby: posypki, pisaki w żelu
- mąkę, kakao, żółtka, migdały, cukier, aromat, masło i sól, zagnieść,uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki,
- ciasto rozwałkować, wycinać za pomocą foremek ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- piec 12-15 minut w tem. 160 stopni,
- ciasteczka wystudzić,
- w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę,
- na wystudzone ciasteczka nałożyć dżem, masę marcepanową, ciasteczka zanurzyć w masie czekoladowej, ozdobić.
Wyglądają jak pierniczki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:) ja jeszcze swoich pierników nie zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńto nie pierniczki, tylko kruche ciasteczka :)
Usuńpiękne, po prostu piękne
OdpowiedzUsuń