idealny biszkopt, który zawsze się udaje

Biszkoptu według tego przepisu używam bardzo często do różnego rodzaju ciast: tortów, makowców,  3 bit czy krówki, zawsze wychodzi puszysty, delikatny, nie zdarzyło się jeszcze, żeby mi nie wyszedł, więc polecam w 100%.


składniki:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

1,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu


  

1.    Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
 do wyrośnięcia,
2.    Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.    Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz