Biszkoptu według tego przepisu używam bardzo często do różnego
rodzaju ciast: tortów, makowców, 3 bit czy krówki, zawsze wychodzi
puszysty, delikatny, nie zdarzyło się jeszcze, żeby mi nie wyszedł, więc polecam
w 100%.
składniki:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
1.
Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w
wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
do wyrośnięcia,
2.
Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.
Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i
na koniec masę z żółtek,
4.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz