składniki na ok 20 rogalików:
1 1/4 szklanki mąki
100 g masła
żółtko
pół łyżki śmietany
2 łyżki cukru
szczypta soli
garść drobno posiekanych orzechów
marmolada
jajko
- do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, cukier, śmietanę, zagnieść, na koniec dodać orzechy, odstawić do lodówki na pół godziny,
- ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego),
- ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mielonymi migdałami, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
- piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Musząc zachwycać smakiem. Wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, super blog :)
patrząc na zdjęcie zgłodniałem, dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńpyszności skradam przepis :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszności skradam przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń