pyszny sernik z brzoskwiniami





CIASTO:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
kostka masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
1 kg twarogu
kostka masła
1 ½ szklanki cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń

PIANA Z BIAŁEK:
5 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto:
1.   z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 2 części (jedną 1/3 i drugą 2/3). Włożyć na godzinę do lodówki,
2.  większą część wyłożyć blachę, zapiec 10 minut.
Masa:
1.   utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać całe jajka, twaróg,
  budyń i olejek,  na koniec pokrojone brzoskwinie i
  wymieszać łyżką,
2.  wylać na zapieczone ciasto,

Piana:
      białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną, pianę
                     polać na masę serową

Na pianę starkować na dużych oczkach pozostałe ciasto, piec godzinę w 180 stopniach C.


1 komentarz: