składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
0,5 kostki roztopionej ciepłej margaryny
szklanka mleka
4/5 szklanki cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej cukru)
2 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego i aromatu waniliowego
jabłko
gruszka
kruszonka :
trochę masła, cukru i mąki
jabłko
gruszka
kruszonka :
trochę masła, cukru i mąki
- przygotować rozczyn (najlepiej w wysokim naczyniu): pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
- do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,
- pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
- po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,
- ciasto przełożyć do blachy, pokrojone owoce "wcisnąć" w ciasto, posypać kruszonką (wymieszać trochę mąki, masła i cukru)
- piec 30-40 minut w 180 stopniach.
pycha:)
OdpowiedzUsuń