ciasto drożdżowe z jabłkiem i gruszką



składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
0,5 kostki roztopionej ciepłej  margaryny
szklanka mleka
4/5 szklanki cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale  można dodać mniej cukru)
2 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego i aromatu waniliowego

jabłko
gruszka

kruszonka :
trochę masła, cukru i mąki

  1. przygotować rozczyn (najlepiej w wysokim naczyniu): pół szklanki ciepłego mleka, drożdże,  łyżkę cukru i łyżkę mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
  2. do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki, 
  3. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
  4. po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie  zagnieść,
  5. ciasto przełożyć do blachy, pokrojone owoce "wcisnąć" w ciasto, posypać kruszonką (wymieszać trochę mąki, masła i cukru)
  6. piec 30-40 minut w 180 stopniach.

1 komentarz: