Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
10 dag cukru
20 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części upiec (20 minut w
180 stopniach). Jedną część pieczemy z z wylaną masą orzechową.
Masa orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
10 dag cukru
12 dag margaryny
2 łyżki miodu
Składniki włożyć do rondelka i gotować aż zgęstnieje masa,
na koniec dodać 1 łyżkę zimnej wody.
Masa czekoladowa:
tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna)
łyżka śmietany
Rozpuścić w rondelku czekoladę z łyżką wody, pod koniec
dodać śmietanę i wymieszać.
Krem:
0,5 l. mleka
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym do gotującego
mleka wlać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości mleka, wystudzić. Miksować z
kostką margaryny aż do puszystej konsystencji.
Na masę orzechową układamy krem i drugi placek, polać polewą
i posypać orzechami z wiórkami kokosowymi.
pyszności!
OdpowiedzUsuńOstatni raz ciacho w takiej bądź podobnej wersji jadłam dzieckiem będąc... Smak w ustach do dziś! :)
OdpowiedzUsuńOrzechy i dużo kremu, chętnie bym zdegustowała :)
OdpowiedzUsuń