ciasto snikers


Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
10 dag cukru
20 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części upiec (20 minut w 180 stopniach). Jedną część pieczemy z z wylaną masą orzechową.

Masa orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
10 dag cukru
12 dag margaryny
2 łyżki miodu

Składniki włożyć do rondelka i gotować aż zgęstnieje masa, na koniec dodać 1 łyżkę zimnej wody.

Masa czekoladowa:
tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna)
łyżka śmietany

Rozpuścić w rondelku czekoladę z łyżką wody, pod koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Krem:
0,5 l. mleka
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny

Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym do gotującego mleka wlać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości mleka, wystudzić. Miksować z kostką margaryny aż do puszystej konsystencji.
Na masę orzechową układamy krem i drugi placek, polać polewą i posypać orzechami z wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

  1. Ostatni raz ciacho w takiej bądź podobnej wersji jadłam dzieckiem będąc... Smak w ustach do dziś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i dużo kremu, chętnie bym zdegustowała :)

    OdpowiedzUsuń