wigilijne pierogi z kapustą i grzybami



 pierogi (wyszło mi 45 sztuk):
szklanka mąki
pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki  oleju
 
nadzienie:
   250 g kiszonej kapusty
   szklanka suszonych grzybów
   sól, pieprz

1.     grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2.     kapustę i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3.     do miski wsypać mąkę i sól, dodać olej i stopniowo wodę,
4.     wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.
5.     odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6.     gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz