pierogi (wyszło mi 45 sztuk):
szklanka mąki
pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki oleju
nadzienie:
250 g kiszonej kapusty
szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz
1. grzyby
wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2. kapustę
i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3. do miski wsypać mąkę i sól, dodać olej i stopniowo wodę,
4. wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.
5. odcinać
po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka,
nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6. gotowe
pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na
wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz