ciasto:
150 g masła
100 g cukru drobnego
150 g roztopionej gorzkiej czekolady
5 dużych jaj
50 g mąki pszennej
75 g mielonych migdałów
masa:
200 ml gęstej i tłustej śmietany
150 g gorzkiej czekolady
ponadto 2 łyżki marmolady morelowej (dżemu morelowego)
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić,
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,
- białka oddzielić od żółtek, białka ubić,
- do masła dodać czekoladę ostudzoną,miksować, żółtka, mąkę, migdały,wymieszać łyżką,
- następnie dodać 1/3 białek wymieszać łyżką, dodać resztę białek, wymieszać,
- formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia,
- ciasto przełożyć do formy, wlać na blachę, wyrównać, nie dociskać do boków,
- piec 45-50 minut w temperaturze 160 stopni,
- wyjąć ciasto z blachy, ostudzić,
- polać podgrzaną marmoladą (podgrzanym dżemem),
- śmietanę na masę podgrzać dodać czekoladę i mieszać do połączenia składników, ostudzić, ale nie do końca, polać tort, zostawić na kilka godzin.
wygląda na mega czekoladowy:)
OdpowiedzUsuń