tort sachera "Brytyjski turniej wypieków" ........... dla miłośników słodkości


ciasto:
150 g masła
100 g cukru drobnego
150 g roztopionej gorzkiej czekolady
5 dużych jaj
50 g mąki pszennej
75 g mielonych migdałów

masa:
200 ml gęstej i tłustej śmietany
150 g gorzkiej czekolady

ponadto 2 łyżki marmolady morelowej (dżemu morelowego)

  1. czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić,
  2. masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,
  3. białka oddzielić od żółtek, białka ubić,
  4. do masła dodać czekoladę ostudzoną,miksować, żółtka, mąkę, migdały,wymieszać łyżką,
  5. następnie dodać 1/3 białek wymieszać łyżką, dodać resztę białek, wymieszać, 
  6. formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia,
  7. ciasto przełożyć do formy, wlać na blachę, wyrównać, nie dociskać do boków,
  8. piec 45-50 minut w temperaturze 160 stopni,
  9. wyjąć ciasto z blachy, ostudzić, 
  10. polać podgrzaną marmoladą (podgrzanym dżemem),
  11. śmietanę na masę podgrzać dodać czekoladę i mieszać do połączenia składników, ostudzić, ale nie do końca, polać tort, zostawić na kilka godzin.

1 komentarz: