idealny makowiec najlepszy na Święta


ciasto (1 makowiec):
250-300 g mąki
10 g drożdży świeżych
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
200 ml mleka
30 g miękkiego masła

masa:
200 g maku zmielonego (znalazłam taki w torebce można też kupić mak niebieski, który wymaga trzykrotnego zmielenia)
300 ml mleka
2 łyżki miodu
łyżka cukru
połowa olejku migdałowego
białko z 2 jajek

żółtko do posmarowania


  1. do miski wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać pozostawić 5 -10 minut aż "ruszą",
  2. dodać 250 g mąki i pozostałe składniki na ciasto, dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę, odstawić do wyrośnięcia,
  3. przygotować masę makową: do garnka wlać mleko, dodać miód i cukier, zagotować, 
  4. do gotującego mleka wsypać mak, wymieszać, zaczekać aż spęcznieje,
  5. dodać olejek i ubite białka, wymieszać,
  6. wyrośnięte ciasto rozwałkować tak aby krótsze boki miały długość trochę krótszą niż keksówka, wyłożyć masę makową, zwinąć krótszymi bokami, wierzch posmarować żółtkiem,
  7. przełożyć do keksówki i piec w tem. 200 stopni 40 minut.

6 komentarzy:

  1. ale cudo jeszcze nie udało mi się zrobić tak pięknie zwiniętego makowca

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, w tym roku robię też tartę makową (,kuchnia lidla,), pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie ! jak sie postępuje z makiem już zmielonym, taki kupiłam już w sklepie, w torebkach po 200g. Czy trzeba go też tak samo gotować jak mak cały czy tylko zaparzać w gorącym mleku. Poradźcie, jestem poczatkującą gospodynią, a chciałabym upiec strucle makową na święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. ten makowiec też jest z takim mielonym makiem z torebki :) jak przygotować zobacz pkt 3,4 i 5, na opakowaniu też zawsze jest przepis, musisz tylko uważać żeby nie był gorzki (ale to już nie zależy od ciebie tylko od maku)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację kochana...jest idealny! :)

    OdpowiedzUsuń