domowy barszcz ukraiński



składniki (na 2 l. wody):
2 duże buraki
udko z kurczaka
marchewka
3 łyżki fasoli z puszki
trochę kapusty pekińskiej
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
pół korzenia pietruszki i natka do posypania
2 małe cebule
3 ziemniaki
łyżka vegety
2 łyżki śmietany
2 łyżki soku pomidorowego (mogą być pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy)

  1.  do gotującej się wody włożyć udko, po 20 minutach odszumować,
  2. dodać pokrojone w  ćwiartki buraki i cebule, w słupki marchew i pietruszkę, pokrojoną kapustę, fasolę, liść laurowy, ziele, pieprz, vegetę,  gotować 30 minut, 
  3. dodać pokrojone w kostkę (większą) ziemniaki, gotować 20 minut, 
  4. wyjąć buraki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok pomidorowy i zahartowaną śmietanę, sól do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz