1,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka wody
masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
jajko
4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
olejek waniliowy
masa kokosowa:
białka pozostałe ze jajek na spód i masę serową
100 g wiórek kokosowych
- składniki na spód zagnieść, odłożyć na 30 minut do lodówki,
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem, podpiec 10 minut w tem. 160 stopni,
- żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać stopniowo twaróg, następnie pozostałe składniki (masa będzie rzadka), piec 60 minut w tem. 180 stopni,
- białka ubić na sztywno, dodać wiórki i zamieszać, wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut.
wygląda na bardzo puszysty, taki jak lubię:D
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam, z kokosem musiał być wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda mniam:)
OdpowiedzUsuń