sernik pod kokosową pierzynką

składniki na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej 
pół kostki masła   
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę) 
1/4 szklanki cukru 
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżka wody 


masa serowa:
1 kg twarogu mielonego 
1 budyń śmietankowy 
3/4 szklanki cukru 
pół szklanki oleju 
2 szklanki mleka 
jajko 
4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę) 
olejek waniliowy 

masa kokosowa:
 białka pozostałe ze jajek na spód i masę serową
 100 g wiórek kokosowych

  1. składniki na spód zagnieść, odłożyć na 30 minut do lodówki,
  2. formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem, podpiec 10 minut w tem. 160 stopni,
  3. żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać stopniowo twaróg, następnie pozostałe składniki (masa będzie rzadka),  piec 60 minut w tem. 180 stopni,
  4. białka ubić na sztywno, dodać wiórki i zamieszać, wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut.

4 komentarze: