babka piaskowa z kakao



150 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
pół łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie kilka kropel olejku cytrynowego)

  1. żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę i proszek, miksować,
  2. ubić białka z sokiem z cytryny,  dodać do masy, wymieszać,
  3. masę podzielić na 2 części do jednej dodać kakao, 
  4. keksówkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć część białej masy, następnie ciemną i na koniec resztę białej,
  5. piec 60 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto jest dla mnie najlepsze, piękne zdjęcie.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wyszła puszysta, i smaczna. Ja swoją piekłam 40 minut, przy 60 by sie spaliła. Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń