tort z brzoskwiniami


składniki na ciasto:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu

masa: 
2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżka
żelatyna deserowa
puszka brzoskwiń

ponadto na ozdoby:
barwniki: różowy i czerwony
kuleczki srebrne
masa marcepanowa 
opłatki kolorowe - listki


1.    Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
 do wyrośnięcia,
2.    Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4.    Piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej masłem  40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. Ciasto ostudzić i przekroić na 3 części, odkroić trochę wierzch do ozdoby boków,  rozdrobnić tak, aby powstały okruszki,
6. blaty nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki, brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,
7. ubić jedną kremówkę z częścią śnieżki (śmietana nie zważy się ) i dodać trochę żelatyny deserowej (bezpośrednio do śmietany), dobrze ubić, 
8. wyłożyć na brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat,  tort wstawić na noc do lodówki,
9. do masy marcepanowej dodać barwnik  czerwony i uformować róże, wstawić do lodówki,
10.  ubić drugą kremówkę ze śnieżką i żelatyną, posmarować boki tortu i docisnąć okruszki,
11. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu tortu.

jedyny kawałeczek, co się uchował do zdjęcia :)

3 komentarze: