rogaliki orzechowe z marmoladą idealne do kawki


składniki na ok 20 rogalików:

1 1/4 szklanki mąki
100 g masła
żółtko
pół łyżki śmietany
2 łyżki cukru
szczypta soli
garść drobno posiekanych orzechów
marmolada

jajko

  1. do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, cukier,  śmietanę, zagnieść, na koniec dodać orzechy, odstawić do lodówki na pół godziny,
  2. ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), 
  3. ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mielonymi migdałami, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
  4. piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Musząc zachwycać smakiem. Wyglądają obłędnie.
    Pozdrawiam serdecznie, super blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. patrząc na zdjęcie zgłodniałem, dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności skradam przepis :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności skradam przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń