babka cytrynowa z odrobiną bakalii




150 g mąki pszennej + łyżka do obtoczenia bakalii i posypania blachy
150 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
cukier waniliowy
150 g masła
5 jajek
opakowanie bakalii
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel olejku cytrynowego


  1. 150 g miękkiego masła utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami, dodać sok z cytryny i olejek, miksować,
  2. stopniowo dodać  obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ucierać,
  3. do masy dołożyć bakalie obtoczone w mące, wymieszać,
  4. ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy keksowej,
  5. piec 50 minut w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. mmmm...jak apetycznie wygląda...ojjj...kusisz
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno taką babę i jest pycha :) Zapraszam do akcji wymiankowej na moim blogu http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę. I zrobiło się tak słonecznie. Przy Tobie może nauczę się w końcu gotować. Slimaczki z salami wyszły wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że ślimaczki smakowały a babka jest naprawdę pyszna można dodać więcej kandyzowanych owoców i wyjdzie super keks na święta

      Usuń