suflet czekoladowy z płynnym środkiem


 składniki na 2 suflety:
2 jajka
70 g gorzkiej czekolady + 4 kostki
łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki
kilka kropel ekstraktu waniliowego

  1. 70 g czekolady rozpuścić w rondelku z łyżką masła,
  2. żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i przestudzoną masę czekoladową,
  3. białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką,
  4. masę wlać do żaroodpornych małych naczyń , do środka wcisnąć po 2 kostki czekolady,
  5. piec 15 minut w temperaturze 160 stopni.

7 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam , ale na pewno by mi bardzo posmakowało bo kocham wszystko co czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję wykonać w najbliższy weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko to co jest w czekoladzie, z czekoladą idt :) Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje wyszły idealne o bardzo płynne w środku. Peikłam w mniejszych silikonowych foremkach w piekaniku elektrycznym termoobieg 160 stopni 7,5minuty. W zasadzie najlepiej i umnie smakują gdy je wyjmiemy zaraz po tym jak trochę wyrosną delikatnie ponad foremkę.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń