parzona babka waniliowa





Ulubione ciasto mojego dziadka, najlepiej smakuje na następny dzień, łatwe w przygotowaniu, pyszne, zawsze wychodzi.

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
2 budynie waniliowe

Robotem ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i budynie, ubić, na wyrobione ciasto wylać wrzący tłuszcz, po minucie lekko ubić do połączenia składników. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.




2 komentarze:

  1. takie sa najlepsze wilgotne ciasta pycha:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. no taką babkę to muszę zrobić obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń