tort motyl z mascarpone i wiśniami



biszkopt:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru

2 kremówki
pół śnieżki
2 mascarpone
barwniki żółty i fioletowy
2 rurki
posiekane migdały
wiśnie bez pestek
cukier puder (według upodobania)

sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu

różowe kuleczki

  1. jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,
  2. wlać do silikonowej formy-motyl,
  3. piec 30 minut w temperaturze 180 stopniach,
  4. biszkopt ostudzić, przekroić na 3 części, nasączyć każdy blat 2 łyżkami soku,
  5. kremówkę ubić, dodać śnieżkę i mascarpone, wymieszać, podzielić na 2 części,
  6. jedną posmarować blat, wyłożyć połówki wiśni bez pestek, przykryć drugim blatem, posmarować, wyłożyć wiśnie, położyć trzeci blat, 
  7. masą wysmarować boki, na dłoń wziąć migdały i wyłożyć boki,
  8. masą posmarować górę motylka,
  9. drugą część masy znowu podzielić na dwie części, do jednej dodać żółty barwnik  a do drugiej fioletowy (minimalna ilość), ozdobić tort, wstawić na noc do lodówki.

3 komentarze:

  1. Jaki piękny motyl , ja to nie mam takich zdolności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny ale nie na mój poziom zdolności kulinarnych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, ale ja nie mam tyle cierpliwości, żeby wyczarować cos takiego:)

    OdpowiedzUsuń