biszkopt:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 kremówki
pół śnieżki
2 mascarpone
barwniki żółty i fioletowy
2 rurki
posiekane migdały
wiśnie bez pestek
cukier puder (według upodobania)
sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu
różowe kuleczki
- jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,
- wlać do silikonowej formy-motyl,
- piec 30 minut w temperaturze 180 stopniach,
- biszkopt ostudzić, przekroić na 3 części, nasączyć każdy blat 2 łyżkami soku,
- kremówkę ubić, dodać śnieżkę i mascarpone, wymieszać, podzielić na 2 części,
- jedną posmarować blat, wyłożyć połówki wiśni bez pestek, przykryć drugim blatem, posmarować, wyłożyć wiśnie, położyć trzeci blat,
- masą wysmarować boki, na dłoń wziąć migdały i wyłożyć boki,
- masą posmarować górę motylka,
- drugą część masy znowu podzielić na dwie części, do jednej dodać żółty barwnik a do drugiej fioletowy (minimalna ilość), ozdobić tort, wstawić na noc do lodówki.
Jaki piękny motyl , ja to nie mam takich zdolności ;)
OdpowiedzUsuńŚliczny ale nie na mój poziom zdolności kulinarnych:)
OdpowiedzUsuńPiękny, ale ja nie mam tyle cierpliwości, żeby wyczarować cos takiego:)
OdpowiedzUsuń