ciasto z jagodami, malinami i galaretką



biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
śnieżka
galaretka (ja użyłam pino colada - chciałam wypróbować nowy smak ale nie przypadł mi do gustu)
szklanka mleka

galaretka wieloowocowa
jagody
maliny

  1. w jednej misce ubić białka z połową cukru, w drugiej misce żółtka z resztą cukru,
  2. masy połączyć, delikatnie mieszać, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, wyłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,
  3. galaretkę do masy rozrobić w 3/4 szklanki wody,drugą w całej szklance, wstawić do lodówki żeby się ochłodziły, 
  4. upieczony biszkopt wystudzić,
  5. śnieżkę ubić w szklance mleka, dodać galaretkę przeznaczoną na masę, gdy zacznie tężeć polać biszkopt, wstawić do lodówki,
  6. zrobić drugą galaretkę dodać do niej owoce, gdy zacznie tężeć polać na masę, wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz