chłodnik litewski ...nie tylko na upały






duży pęczek botwiny (jak małe to dwa)
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pęczek rzodkiewki
5 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz, ewentualnie cukier


  1. botwinkę wypłukać,posiekać, buraczki obrać i pokroić w małą kostkę,
  2. włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min,
  3. odstawić do ostygnięcia. dodać kefir i śmietanę z kefirem i śmietaną,
  4. poszatkować szczypiorek, koperek i pokroić w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę,
  5. posolić do smaku, dodać pieprz odstawić na kilka godzin do lodówki.

2 komentarze:

  1. Bożesz jak ja kocham chłodnik :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przypominam sobie żebym jadła chłodnik litewski, dlatego z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń