duży pęczek botwiny (jak małe to dwa)
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pęczek rzodkiewki
5 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz, ewentualnie cukier
- botwinkę wypłukać,posiekać, buraczki obrać i pokroić w małą kostkę,
- włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min,
- odstawić do ostygnięcia. dodać kefir i śmietanę z kefirem i śmietaną,
- poszatkować szczypiorek, koperek i pokroić w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę,
- posolić do smaku, dodać pieprz odstawić na kilka godzin do lodówki.
Bożesz jak ja kocham chłodnik :-)
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie żebym jadła chłodnik litewski, dlatego z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie