babeczki:
165 g masła
100 g cukru
100 g cukru trzcinowego
4 jajka
260 g mąki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kilka kropel ekstraktu waniliowego (ewentualnie olejku migdałowego algo kilka kropel amaretto)
syrop do posmarowania babeczek:
pół szklanki wody
2 łyżki kawy
2 łyżki cukru
krem:
pół szklanki kremówki
łyżka cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego (ewentualnie olejku migdałowego algo kilka kropel amaretto)
serek mascarpone
- kawę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody i ostudzić,
- masło utrzeć z cukrem (zwykłym i trzcinowym) i 2 jajkami, dodać 100 g mąki i miksować na wolnych obrotach,
- dodać następne 2 jajka i pozostałą mąkę, mieszać, dodać kawę, kilka kropel ekstraktu,
- wypełnić papilotki, piec 25 minut w 180 stopniach,
- ostudzić babeczki, przygotować syrop: do garnka wlać wodę, dodać cukier i kawę, najpierw gotować na małym ogniu, gdy rozpuści się cukier gotować 3 minuty, ostudzić,
- wszystkie składniki na krem wymieszać w oddzielnej misce,
- babeczki przekroić, posmarować wewnątrz ostudzonym syropem, przełożyć kremem.
Mmmm... To mi ochoty narobiłaś...
OdpowiedzUsuń