sernik na zimno z winogronami




  • 150 g ciasteczek maślanych
  • 80 g masła
  • 3 opakowania twarogu (po 250 g)
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 ml kremówki
  • opakowanie żelatyny deserowej
  • winogrona
  • galaretka zielona

  1. masło roztopić w rondelku, ostudzić, dodać pokruszone ciasteczka, zagnieść z masłem, wyłożyć dno tortownicy (ja robiłam w tortownicy o średnicy  24 cm),
  2. przekrojone na pół winogrona ułożyć na masie z ciasteczek,
  3. żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić,
  4. twaróg, mleko, cukier, żelatynę i sok z cytryny wlać do blendera, miksować na gładką masę (można wymieszać mikserem w misce, ale wcześniej twaróg lepiej zmielić albo kupić już mielony),
  5. ubić kremówkę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać wyłożyć na spód ciasta, wstawić na 2 godziny do lodówki,
  6. po 2 godzinach położyć na masie połówki winogron,
  7. galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na winogrona, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! :)
    Miłego dnia,
    byewphotography.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze że jestem po obiedzie ale.....i tak ślinka cieknie na sam widok. Zabieram przepis dla siebie :) dziękuje

    OdpowiedzUsuń