domowa chałka


15 g drożdży
200 ml ciepłej wody
50 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
pół kg mąki pszennej
2 jajka
50 g  rozpuszczonego i ostudzonego masła


  1. do miski włożyć drożdże, zalać wodą, wymieszać, po 5 minutach dodać cukier, sól oraz stopniowo 400 g mąki, dobrze wyrobić ciasto,
  2. dodać jajka i roztopione, ostudzone masło, wyrabiać, dodając pozostałą mąkę,
  3. wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (w ciągu tego czasu 2 razy odgazować wbijając pięść),
  4. podzielić ciasto na 4 części, uformować wałki a następnie chałkę, odstawić na 30 minut,
  5. przed upieczeniem posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, posypać sezamem (makiem, kruszonką),
  6. nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec 30 minut.
  7. ostudzić podać z powidłami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza