babka z kawą INKĄ





składniki:
kostka masła (miękkie)
4 jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy (parę kropel)
2 łyżki kawy INKI

1. w jednej misce utrzeć jajka z cukrem, w drugiej masło, 
2. do masła dodawać stopniowo masę jajeczną, miksować, dodać obie mąki z proszkiem, miksować,
3. ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać aromat, do drugiej kawę rozpuszczoną w łyżce wody,  miksować,
4. jasną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na nią wylać masę kawową, delikatnie wymieszać widelcem,
5. piec 45 min w temperaturze 180 stopni C.

3 komentarze:

  1. oj......nawet teraz wieczorem bym schrupał z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inka mi jakoś nie wchodzi solo, ale kto wie - może w wypiekach? Do kawowych aromatach w ciastach jestem przekonana, a ta jest tak uroczo zakręcona...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu...ale urodziwa ta Twoja babeczka :)

    OdpowiedzUsuń