śliwkowy całusek

25 dag margaryny
pół szklanki cukru
3 czubate szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (kwaśnej)
cukier waniliowy

 śliwki

1.    mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną,
2.    dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto,
3.    ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażalnika,

4. śliwki podzielić na pół i wyjąć pestki,
5.   połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć śliwki, posypać cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na śliwki,
6.    piec 30-40 min w 180 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz