malinowy tort motyl z borówkami



biszkopt:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru

dżemik malinowy:
szklanka malin
łyżka cukru
żelatyna

opakowanie borówek
kremówka (400 ml)
krem malinowy do tortów
barwnik fioletowy

galaretka malinowa

płatki migdałowe
kwiatki do ozdoby


  1. jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,
  2. wlać do silikonowej formy-motyl,
  3. piec 30 minut w temperaturze 180 stopniach,
  4. biszkopt ostudzić, przekroić na 3 części, 
  5. maliny wrzucić do rondelka, dodać łyżkę cukru, gotować na wolnym ogniu aż powstanie dżem, ostudzić,
  6. połowę galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu w połowie szklanki wody, ostudzić,
  7. 300 ml kremówki ubijać, pod koniec ubijania dodać krem malinowy,
  8. pierwszy blat posmarować ostudzonym dżemem, następnie kremem, przykryć drugim blatem czynność powtórzyć, przykryć trzecim blatem,
  9. wierzch oraz boki motyla także posmarować kremem,
  10. płatki migdałowe wysypać na dłoń i obłożyć boki,
  11. udekorować tort :) 
  12. galaretkę wlewać jak już będzie zaczynała tężeć i wstawić od razu do lodówki

2 komentarze:

  1. Łał....aż szkoda naruszyć to cudo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda M aleś mi zadała teraz smaka na coś słodkiego. Jak tak patrzę na ten tort to eh........:)

    OdpowiedzUsuń