szarlotka sypana





bardzo proste w wykonaniu, na dodatek bez używania miksera pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem, najlepsze jest na ciepło z lodami

składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
szklanka kaszy mannej
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 duże słoiki jabłek
cynamon
pół kostki masła


  1.  mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części (ja wsypuję do 3 szklanek). Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać jedną część suchych składników, na nią rozłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem,
  2.  wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek, posypać cynamonem,
  3.  na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników,
  4.  masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta,
  5.  piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.