bardzo proste w wykonaniu, na dodatek bez używania miksera pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem, najlepsze jest na ciepło z lodami
składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
szklanka kaszy mannej
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 duże słoiki jabłek
cynamon
pół kostki masła
- mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części (ja wsypuję do 3 szklanek). Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać jedną część suchych składników, na nią rozłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem,
- wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek, posypać cynamonem,
- na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników,
- masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta,
- piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.