tort czekoladowy z kremem kakaowym



TORT CZEKOLADOWY Z NADZIENIEM KAKAOWYM



Ciasto na biszkopt (średnica 18 cm):

1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
 ¾ szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4  szklanki mąki ziemniaczanej
1/4  szklanki oleju
1/4  szklanki kakao


Krem czekoladowy:

    130 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    5 łyżek wody
    2 duże jajka
    1 łyżka cukru
    1 szklanka śmietany kremówki

1.  żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim  naczyniu i odstawić do wyrośnięcia,

2.  białka ubić z cukrem na puszystą masę,

3.  dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej , na koniec masę z żółtek i kakao,

4. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  40 minut w temperaturze 180 stopni,

5.  biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż na 4 części,
6. w garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rozpuścić i ostudzić,
7.  białka oddzielić od żółtek,
8. żółtka zmiksować z cukrem, dodać ostudzoną czekoladę i miksować do połączenia składników,
9. w drugim naczyniu ubić białka, Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając,
10.kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia,


11. wystudzone ciasto nasączyć zimną herbatą, przełożyć kremem, posmarować kremem cały tort, posypać można wiórkami, czekolada albo posypką (wg uznania)   



2 komentarze:

  1. Witam serdecznie :) Tort zapowiada się pysznie! Z chęcią go zrobię, jednak nie wiem czy tortownica 24cm będzie dobra...mniejszej niestety nie posiadam;/ Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest przepis na małą blachę - 18 cm na większa trzeba podwoić ilość składników

    OdpowiedzUsuń