kartacze, kartacze......



KARTACZE
Ciasto:
2,5 kg ziemniaków
10 ziemniaków ugotowanych dużych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz:
1 kg łopatki wieprzowej
pieprz
sól
majeranek

cebula



1.        Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko (może być gaza bądź pielucha), odcisnąć, aby masa ziemniaczana była sucha, krochmal, który powstał zachować.
2.        Ugotować ziemniaki, zmielić przez maszynkę do mięsa albo przecisnąć przez praskę. Wymieszać ziemniaki surowe, ugotowane i krochmal, posolić, dodać mąkę ziemniaczaną.
3.        Mięso zmielić i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem (można kupić już zmielone)
4.        Ciasto uformować w wałek. Odkroić kawałki o dowolnej szerokości i nadziać przygotowanym mięsem mielonym.
5.        Gotowe kartacze gotować  ok. 40 min we wrzącej wodzie.
6.        Przesmażyć na złoto na patelni pokrojoną w kostkę cebulę.
7.        Ugotowane kartacze podawać na ciepło z cebulką.



takie pyszne, że zrobiłam jeszcze raz :))