eklerki



EKLERKI
ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła
5 jajek
szczypta soli

nadzienie:
400 ml śmietany kremówki
łyżeczka cukru pudru
czekolada mleczna

1.   mąkę przesiać 2 razy przez sito. Zagotować wodę z solą
i masłem.
2.  do gotującej się wody dodawać mąkę i gotując ucierać
do powstania gładkiej masy.



3. masę ostudzić, dodać po kolei jajka (każde następne dodawać, gdy poprzednie będzie już "wmiksowane"
w ciasto).



4.  gotowym ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne kształty. Można również wyłożyć łyżką.
5.  piec 20 minut  w temperaturze 190-200 stopni C.
6.  wystudzić i przekroić wzdłuż.
7.  kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na spody eklerków, przykryć górą.
8.  w garnku roztopić czekoladę, jeżeli jest za gęsta można dodać wody. Polać eklerki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz