ryż zapiekany z jabłkami



Wczoraj dostałam całe wiadro jabłek z działki  od sąsiadów,  obrałam, pokroiłam, ugotowałam
i powstały mus postanowiłam wykorzystać do dania, którego nauczyła mnie mama. W związku
z tym, że jest sezon na jabłka i może Państwo nie wiecie, co z nich zrobić (oprócz oczywiście pysznej szarlotki), poniżej przedstawiam bardzo łatwy przepis na tanie danie: ryż zapiekany
z jabłkami – nie dość, że smaczne to jeszcze tanie
:)

RYŻ ZAPIEKANY  Z  JABŁKAMI
(porcja na 4 osoby)
3 torebki ryżu
mus jabłkowy z 20 jabłek
około pół szklanki mleka
cukier waniliowy
cukier
cynamon
3 łyżki masła (margaryny)

1.      ryż ugotować, wyłożyć z torebek do miski, dodać cukier waniliowy, cukier,
2 łyżki masła, mleko (ryż musi być gęsty, więc trzeba uważać podczas dodawania mleka), wymieszać,
2.    w naczyniu żaroodpornym ( ja użyłam o średnicy 22 cm) wykładać na przemian cienką warstwę ryżu,  masy jabłkowej (masę jabłkową posypać cynamonem), ryżu, masy jabłkowej (powinno być 4 warstwy ryżu i 3 jabłek),
3.      na wierzch,czyli na ryż wyłożyć 1 łyżkę masła,
4.      piec bez pokrywki do momentu, aż góra ładnie się zarumieni.