tort czekoladowy z cukierkami



biszkopt jasny (średnica tortownicy 18 cm)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
 ¾ szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4  szklanki mąki ziemniaczanej
1/4  szklanki oleju

biszkopt ciemny:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
 ¾ szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4  szklanki mąki ziemniaczanej
1/4  szklanki oleju
2 łyżki kakao

krem:
500 ml śmietany 36%
300 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej



1.    przygotować krem: śmietanę wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wrzucić pokrojoną czekoladę i mieszać do roztopienia, dodać cukier i kawę, wymieszać, wstawić na kilka godzin do lodówki,
2.  biszkopt jasny:  żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić do wyrośnięcia, białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek, wylać do tortownicy wysmarowanej masłem, piec  40 minut w temperaturze 180 stopni,
3.    tak samo upiec ciemne ciasto, nie zapominając o kakao (dodać z mąką),
4.    ostudzone ciasta przekroić,
5.    krem wyjąć z lodówki, przed przełożeniem ubić chwilę mikserem,
6.    przełożyć blaty, udekorować cukiereczkami.

7 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie zjadłabym cukiereczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Co ja bym dała za gryza tego ciasta. Moje lenistwo musi się wreszcie skończyć i muszę się wziąć do roboty. Może i ja upiekę takie cudo w jakiś wolny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na dekoracje tortu, myślę,że kiedyś skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ozdoba jest jest wzięta przepisu na roladę biszkoptową od Weroniki Chilmon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba jakiś dowcip, nigdy wcześniej nie wchodziłam na bloga tej Pani a taką ozdobę może wymyślić każdy pozdrawiam Anonima :)

      Usuń
  5. Cieszę się że wykorzystano mój pomysł na ozdobę tortu :)Fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń