rogale maślane z budyniem



ciasto:
15 dag świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
pół kostki masła
pół szklanki cukru
pół łyżeczki soli
3 jajka
4,5 szklanki mąki pszennej


budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
5 łyżek roztopionego masła

  1. rozczyn: pół szklanki mleka, drożdże, łyżka cukru i mąki wymieszać w misce, odstawić aż rozczyn "ruszy",
  2. zrobić budyń według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia,
  3. pozostałe mleko, masło i cukier zagotować w rondelku, odstawić na chwilę, żeby lekko wystygło (musi być ciepłe),
  4. do rozczyny dodać mąkę, jajka, sól i ciepłe mleko (z masłem i cukrem), zagnieść, w razie potrzeby dodać mąkę,
  5.  gdy będzie już gładkie przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość,
  6. podzielić ciasto na 4 części, z każdej rozwałkować koło, podzielić na 8 trójkątów,  posmarować roztopionym masłem, na każdą część wyłożyć budyń i zwijać rogaliki,
  7. rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem,
  8. piec 10-12 minut w tem. 200 stopni.
  9. po wyjęciu z piekarnika znowu posmarować roztopionym masłem.


3 komentarze: