30 liści bazylii
ząbek czosnku
łyżka orzeszków pinii (zrumienionych na patelni)
łyżka oliwy z oliwek
łyżka tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
makaron chiński (zalewany gorąca wodą)
- makaron włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką, zostawić na 4 minuty, odcedzić,
- składniki na pesto rozdrobnić w blenderze, polać makaron :)
Orzeszki piniowe można zastąpić
pestkami dyni, orzechami nerkowca lub włoskimi. Orzeszki piniowe są bardzo drogie, więc polecam dynię. Zamiast parmezanu
można dawać twardy ser żółty.
Chciałam wypróbować smak i zrobiłam oryginalne pesto, czyli z pini i parmezanem. Czy się opłaca ? sprawdźcie sami :).......
Chciałam wypróbować smak i zrobiłam oryginalne pesto, czyli z pini i parmezanem. Czy się opłaca ? sprawdźcie sami :).......
No coś nowego i kuszacego
OdpowiedzUsuń