domowe pierogi ruskie


 ciasto:
2 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka oleju
szklanka ciepłej wody

farsz:
6 średnich ziemniaków
3/4 kostki twarogu
cebula
sól i pieprz

boczek 
cebula
  1. mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i olej, stopniowo dodawać wodę i zagniatać aż będzie miękkie i elastyczne,
  2. obrane ziemniaki ugotować aż będą miękkie, rozgnieść tłuczkiem, cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju dodać do ziemniaków, 
  3. twaróg przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków, dodać sól i pieprz,
  4. ciasto rozwałkować cieniutko, wykroić kółka, nałożyć farsz, gotować aż pierogi wypłyną na wierzch,
  5. cebulę i boczek drobno poszatkować, usmażyć, wyłożyć na pierogi.



6 komentarzy: