roladki drobiowe z mięsem mielonym polane sosem śliwkowym

 danie dla tych, co lubią łączyć smak mięsa z owocami. Ja do tych osób należę i bardzo smakują mi takie połączenia :)



podwójny filet z kurczaka
40 dag łopatki (ewentualnie mięso mielone)
cebula
bułka
sól
pieprz
koperek

jajko
bułka tarta

sos:
 3 łyżki rosołu
10 śliwek
łyżka mąki
sól, pieprz

    1. filety przekroić, cienko rozbić, posypać solą i pieprzem,
    2. łopatkę zmielić z cebulą i bułką uprzednio namoczoną w wodzie, dodać sól, pieprz, poszatkowany koperek, usmażyć na patelni,

   3.  na fileta nałożyć mięso mielone, zwinąć w roladkę, następnie  do rękawa i zawiązać jak cukierek tak jak tutaj, gotować 8 minut,
    4. obtoczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć na rumiano,
   5.  sos: w rondelku wlać 3 łyżki rosołu, dodać  śliwki bez pestek, gotować na małym ogniu, dodać sól, pieprz, mąkę.


2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :) Pewnie kiedyś spróbuję :)Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    http://trzymetrynadniebem1993.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też do tych, którzy lubią łączyć smaki należę :) Myślę, ze Twój przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń