migdałowe kruche babeczki z malinami i jagodami

ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mielonych migdałów
100 g masła

krem:
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka w proszku
130 g masła
2 krople ekstraktu waniliowego

płatki migdałowe
jagody
maliny

1. składniki na ciasto zagnieść, wypełnić posmarowane masłem foremki, nakłuć widelcem, piec w 160 stopniach 20-25 minut, ostudzić,
2. do rondelka wlać mleko, dodać cukier i ekstrakt, gotować do momentu rozpuszczenia cukru,
3. do miski wrzucić masło, miksować, wlać ciepłe mleko, miksować, dodać mleko w proszku, miksować do uzyskania jednolitej masy,
4. masę nałożyć na babeczki, ozdobić, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.


4 komentarze:

  1. jakbym zjadł parę babeczek to byłby dobrze rozpoczęty dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na zdjęcie róże ładne, zrobiłam babeczki pyszne wyszły

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne przepisy, na pewno będę tu częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń