kruche ciasto ze śliwkami



kruche ciasto:
25 dag margaryny
pół szklanki cukru
3 czubate szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (kwaśnej)
cukier waniliowy

masa:
1 kg śliwek
cukier waniliowy
cynamon



1.    mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną,
2.    dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto,
3.    ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażalnika,

4. śliwki podzielić na pół i wyjąć pestki,
5.   połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć śliwki, posypać cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na śliwki,
6.    piec 30-40 min w 180 stopniach C.

1 komentarz:

  1. Hej! Dzisiaj zrobiłam ciasteczko. Bardzo dobre. Z lekkością sięgam po kolejne kawałki.Ciesze się że nie wyszedł zakalec - z braku proszku do pieczenia wsypałam łyżeczkę sody oczyszczonej. Jedyne co mogę powiedzieć - dla mnie o pół szklanki za słodkie.

    OdpowiedzUsuń