klasyczne TIRAMISU





 swoje tiramisu wyłożyłam w kwadratowej blasze o bokach 24 cm

28 biszkoptów
500 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
150 ml kremówki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kieliszek likieru amaretto (25 ml)
kakao

  1. kawę zalać szklanką gorącej wody, ostudzić,
  2. oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno, do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę,
  3. dodać mascarpone, białka i likier,
  4. w oddzielnym naczyniu ubić kremówkę, dodać do masy, wymieszać łyżką,
  5. na blachę wyłożyć nasączone w kawie biszkopty, warstwę kremu, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kremu,
  6. wierzch posypać kakao, odstawić na min. 5 godzin do lodówki.

5 komentarzy: