murzynek

250 g margaryny
4 jajka
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 krople aromatu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe (do posypania)
4 łyżki wody
1.   do małego garnka włożyć margarynę, dodać wodę, cukier, olejek, czekoladę i kakao, gotować na małym ogniu do połączenia składników, zagotować, ostudzić,
2.  białka oddzielić od żółtek, białka ubić, żółtka dodać do masy kakaowej,
3.   odlać z masy szklankę (można więcej),
4.   do masy pozostałej w garnku dodać mąkę z proszkiem i miksować, dodać białko, wymieszać łyżką,
5.    piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C,
6.   poczekać aż trochę ostygnie, przekroić wzdłuż, jeden placek polać masą odstawioną w szklance, przykryć drugim plackiem, rozsmarować resztę polewy, posypać wiórkami kokosowymi.

5 komentarzy:

  1. Murzynek Bambo w Afryce mieszka...
    Na szczęście Twój jest pod samym nosem częstuję się i znikam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja się poczęstuje ale przepisem chociaż robię murzynka trochę inaczej ale wszystkiego trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny murzynek jednak nie doczytałam nigdzie jak duża ma być forma :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny murzynek jednak nie doczytałam nigdzie jak duża ma być forma :)

    OdpowiedzUsuń