faszerowane papryki

 bardzo łatwe, efektowne i smaczne danie, do którego przymierzałam się od dawna i w końcu upekłam





3 papryki
20 dag mięsa mielonego
szalotka (może być zwykła cebula albo cukinia)
łyżka kukurydzy
5 pieczarek
łyżka sosu pomidorowego (może być leczo, ketchup, tao tao)

ser żółty do starkowania
szczypta papryki
sól, pieprz
łyżka vegety


  1. mięso usmażyć, dodać pokrojoną szalotkę, pieczarki, kukurydzę, sos, sól i pieprz do smaku, wymieszać,
  2. paprykę umyć, ściąć wierzch, wyjąć środek i wypełnić farszem, położyć starty ser i posypać papryką, tak samo przygotować pozostałe papryki,
  3. do żaroodpornego naczynia wlać wodę, wsypać vegetę i ułożyć papryki (woda powinna sięgać 1/4 papryki),
  4. piec 30-40 minut w tem. 180 stopni

2 komentarze:

  1. świetny przepis na szybki obiad :)
    Obserwuję :)
    Zapraszam do siebie http://testuje-z-rodzina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ekstra poproszę jedną

    OdpowiedzUsuń